Select Page

 

Kada pretražujete flis veste na internetu, najčešće ćete vidjeti pojmove kao što su polarni flis ili mikro flis u opisu proizvoda. Pitate se koja je razlika između ova dva materijala?

 

Što je flis uopće?

 

Flis je vrsta sintetičkog materijala odnosno izrađen je od poliestera. Lakši je od vune i vrlo je svestran materijal. Odličan je za vanjsku upotrebu zbog svoje sposobnosti da se odupre vlazi te zbog iznimne dugotrajnosti. S obzirom da se radi o sintetičkoj verziji vune, veoma je topao materijal i brzo se suši. 

U ovom članku objasnit ćemo razliku između Mikro flisa i Polarnog flisa. 

 

POLARNI FLIS:

 

Polarni flis je vrsta flisa s dvostranim vlaknom, iznimno izdržljiv, a ne uništava se čak i kad se često nosi. Jedan od prvih proizvoda ovog tipa nastao je 1970-ih i ta je tkanina tada bila revolucionarna, a napravio ju je Polartec LLC. Stoga većina ljudi sve flis veste naziva polarnim flisevima bez obzira tko ih je proizveo. Polarni flis je postao sninonim za flis općenito.

Polarni flis je  vrlo hidrofoban i zadržava svoje izolacijske snage čak i kada se vlaži stoga je idelan na otvorenom. Kao i svaki flis, alternativa je za vunu i to vegani dobro znaju. Ova tkanina nije zapaljiva, umjesto toga samo se topi.

U opisu flis vesti najčešće ćete vidjet brojeve od 200 do 500 poput npr. 280  g/m2. To opisuje gramažu materijala po metru kvadratnom i što je veći broj to je vesta deblja odnosno toplija, ali to obično podrazumijeva i manju prozračnost.

 

 

MIKRO FLIS:

 

Ponekad postoji konfuzija u terminologiji. Možete primjetiti da se pojam Mikro flis koristi kao sinonim za Polarni flis.

Razlika je u tome što je Mikro flis tanji, prozračniji i fleksibilniji od ostalih fliseva i obično gramaža materijala je 100 g/m2 i manje.

Također mekši je od Polarnog flisa, izuzetno ugodan na dodir i često se koristi za dječju odjeću. Budući da je materijal tanak, veste izrađene od ovog materijala odličan su izbor za slojevito odijevanje.

Ako vam je potrebno nešto za dinamičke aktivnosti odaberite tanji flis, odličan je za slojevito odijevanje. Ako govorimo o zaštiti od vjetra i hladnoće općenito, odaberite deblji i gušći materijal.

 

Kada je u pitanju radna odjeća, većina flis vesti su od Polarnog flisa odnosno deblje su i toplije.

 

Iz naše Web shop ponude izdvajamo: